Flaskehalsproblemer og lønfest

Ingeniørmanglen har store konsekvenser for det danske samfund og dens fremtidige vækst. Hvis ikke der findes en løsning på problemet kan udfaldet blive, at flere virksomheder flytter deres produktion til udlandet for at få den arbejdskraft, som de efterspørger og dermed forværres Danmarks konkurrenceevne. 

Ingeniørmangel

 

I Danmark kommer vi til at mangle 10.000 ingeniører i 2020. Dette er ikke nogen nyhed, men i de seneste dage har problemet opnået øget medieopmærksomhed, hvilket kan skyldes det forestående valg. Ikke desto mindre er det et vigtigt emne at tage op, da flaskehalsproblemerne påvirker det tekniske marked på flere måder.

Først og fremmest hæmmer det væksten, når virksomhedernes visioner ikke kan indfries grundet manglen på specialister. Dette er bl.a. et problem for plastindustrien, som i øjeblikket oplever stor fremgang fordi deres kunder erstatter tungere materialer med plast.  Ifølge Børsen mener 96% af plastvirksomhederne, at de fremover kommer til at opleve problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Flaskehalsproblemer bevirker, at udviklingen af plastprodukter kommer til at gå for langsomt, hvilket får konsekvenser for kunderne, som bl.a. omfatter vindmølleindustrien.

I takt med at efterspørgslen på ingeniører er stigende, vil lønningerne derfor også stige. Muligvis til samme niveau som før krisen, hvor markedet ligeledes var presset. Kommer vi tilbage disse forhold, kan dette have store konsekvenser for Danmarks konkurrenceevne. Høje lønninger betyder, at virksomhederne ikke er konkurrencedygtige i forhold til udlandet. Dette kan i værste fald bevirke, at virksomhederne flytter hele eller dele af deres produktion til udlandet, hvormed Danmark mister arbejdspladser. Ifølge Børsen begynder Novo Nordisk at undersøge mulighederne for at flytte deres produktion uden for Danmark, eftersom de har 100 ledige ingeniørstillinger som de ikke kan besætte. Generelt er de danske eksportvirksomheder inden for landbrugs-, maskin-, medicinal- og elektronikindustrien hårdest ramt af manglen på kvalificeret arbejdskraft. Hvis Danmark ikke finder en løsning på problemet, betyder det, at eksport for flere milliarder kroner går tabt.

Dog er det de små virksomheder, som kommer til at tabe kapløbet om specialiseret og kvalificeret arbejdskraft. Der er mere prestige i at arbejde i de store virksomheder, og derfor har de mindre virksomheder sværere ved at tiltrække specialisterne til deres arbejdsplads. Og hvor de store virksomheder har lettere ved at efterkomme lønstigningerne, der vil de små virksomheder sakke bagud.

Hvad kan der gøres?

Flere foreslår et øget optag på universiteterne, så efterspørgslen på ingeniører kan blive mødt. Der er allerede flere, som vælger ingeniør og naturfaglige uddannelser til, men der vil gå mange år, før de er færdiguddannet og har opnået det kvalifikationsniveau, som virksomhederne vil have. Det vil sige, at Danmark kommer til at gå glip af den vækst, som kunne være opnået i denne overgangsfase. Derfor er politikerne kommet på banen med forskellige forslag til, hvordan problemet skal løses. Nogle vil nedsætte en flaskehalsgaranti, som betyder at virksomheder får nemmere ved at hente højtuddannet arbejdskraft fra udlandet. Der er dog langt fra enighed omkring, hvordan problemet skal løses. Hvornår vi ser et konkret løsningsforslag, er ikke til at vide.

I GADE optager denne problematik os, da vi allerede i dag oplever, at det er blevet sværere at finde kvalificerede kandidater, som imødekommer vores klienters behov. Hvis ikke der tages hånd om problemet nu, kan vi forvente, at det bliver en stor udfordring i fremtiden at finde de rette kandidater til vores klienter. IDA insisterer på, at den kommende regering nedsætter en kompetencekommission, så der hurtigst muligt findes en løsning på det stigende problem. For jo længere tid der går, jo mindre konkurrencedygtige bliver Danmark.

I GADE håber vi, at der kan findes en politisk løsning på problemet, som gør det muligt at skabe de rette vilkår til at tiltrække og fastholde højuddannede specialister til det danske arbejdsmarked og dermed skabe vækst.

 

Læs også

Kontakt: T: +45 70 70 10 30 · M: info@gade.com
link · face · print2